Savner du livet før barn?

Livet har blitt annerledes etter å ha fått tre barn, men savner jeg livet før?

Søndagsfrokosten
Før barn:
Våkner uthvilt, sulten og klar for en lang, god frokost. Dekker pent på bordet med levende lys, mens eggene koker og teen trekker. Varme rundstykker venter tålmodig mens grønnsakene skjæres og danderes på eget fat. Sitter til bords og nyter en deilig, daff søndagsfrokost.

Etter barn:
Tre uthvilt unger våkner og krever mat umiddelbart. Rykkes opp av senga. Altfor tidlig. Vurderer å steke ciabatta, men det er neppe ro lenge nok. Pålegg slenges på bordet, sammen med servise og kniver nok til å servere resten av nabolaget. Setter oss til bords. Må opp og hente kaffe, salt og tørkepapir før første brødskive er smurt. Forer på tre utålmodige unger. Førstemann vil ha ny skive idet sistemann har fått sin mat. Sånn gjentar det seg. Drikker kald kaffe og spiser skalker med tørr leverpostei. Telyset var tent, men noen blåste det ut over gulosten.

På fest
Før barn:
Dusj. Pynt. Fest.

Etter barn:
Dusj. Smøre knekkebrød til unge. Dusje pånytt pga makrell i håret. Pynte og sminke to unger. Pynte seg selv, mens fletter håret på størstemann. Skifte antrekk på grunn av mascara på blusen. Tusen kyss og klemmer før fest. Håret løsner på ene siden. En unge gråter, vil at mamma skal være hjemme. På fest med klump i magen.

Kjøpe ny svart bukse
Før barn:
Elsker shopping. Vandre rundt, studere, prøve. For en følelse å finne den perfekte buksa.

Etter barn:
Ikke aktuelt

På do
Før barn:
Alene.

Etter barn:
Alltid med selskap av en, to eller tre. Den ene vil bare være med mamma. Den andre må også på do. Kaster seg sutrende på golvet, og klarer absolutt ikke vente. Tredjemann har tatt med seg en brødskive. Løper inn og ut av døra, strør om seg med smuler, og undrer når mamma er ferdig og kan smøre mer mat.

På restaurant
Før barn:
Bestiller en fire-retters middag med tilhørende vinmeny. Nyter ventetiden med å observere andre gjester og snakke sammen. Koser oss med deilig mat, håper det skal vare til evigheten. Vandrer ut hånd i hånd, gode og mette.

Etter barn:
Avtaler i bilen på vei til restaurant hva vi skal spise. Godt med alt som er unnagjort. Har kjøpt inn sukkertøyeske for å kjøpe tid i den kritiske fasen etter at unger er mette. Tålmodigheten er brukt opp før maten kommer på bordet. Krangletemaer også. Etter at ungenes mat er skjært opp og antall dobesøk nærmer seg tosifret, er maten kald og bestikket ligger på golvet. Kaster i oss biff og størknet saus, mens ungene løper mot utgangen. Får ta en brødskive hjemme. Det blir lenge til neste gang.

På stranda
Før barn:
Ingenting kan slå en avslappende dag på stranda. Bikinien sitter, sola steiker og vannet avkjøler. Dupper av, spiser melon og leser bok.

Etter barn:
Det er lurt å skifte til badetøy hjemme. Alternativet er kaos. Smører solkrem og sand på utålmodige kropper. Bikinien er for trang, angrer umiddelbart at jeg ikke tok holdin-badedrakt. Men hvem bryr seg. Ungene spres, jeg har min fulle hyre med å holde øye med alle. Rister håndklær, børster grus av kjeksen og oppdager at det er sølt saft på shortsen min. Avslutter dagen før lunsj.

Likevel. Ingenting kan måle seg med en varm, myk pysjamasunge som kryper inntil deg under dyna. To små barnehender som legger armene rundt halsen og gråtende sier unnskyld. Eller en femåring på fanget som undrer over hva som finnes på utsiden av verdensrommet.

Jeg savner noen ganger livet før barn, men jeg vil aldri i hele verden bytte bort syltetøyflekker, masete kafebesøk eller kaosmiddager.

 

image

Kommentarer

kommentarer