Hva med å være snill?

«Du har jo ikke kontroll på ungene dine, dette minner mer om sirkus enn barneoppdragelse», skrev en mann på bloggen min. Kommentaren kom som svar på innlegget om barneoppdragelse før og etter barn.

Joda, noen ganger føles det som et sirkus. Når alle roper mamma samtidig, fra tre steder i huset. Den ene sitter fast i trappegelenderet, den andre trenger hjelp på do og den siste vil ha meg med på fektekamp. Men jeg har kontroll på ungene mine. Ihvertfall nesten. Hva med å skrive en hyggelig kommentar? Istedetfor å trykke en mamma ytterligere ned. Hva med å være litt hensynsfull?

Eller hva med den sinte sjåføren. Som viste meg fingeren idet jeg svingte ut i veien. Han måtte bremse, men det var ingen farlig situasjon. Jeg forsøkte å vinke unnskyldende til han, men ble møtt av et sint ansikt og en irritert langfinger.

Joda, jeg hadde vikeplikt. Men jeg trodde jeg hadde tid til å skli ut i veien før han kom. Hva med å vinke tilbake og ta imot min unnskyldning. Hva med å være litt snill?

«Du må holde styr på ungen din, hun gikk rett på meg», sa en sur dame til meg forrige dagen. Vi var en tur på IKEA for å kjøpe en ramme. Ungene ville så gjerne inn i ballrommet. Men eldstemann har blitt for gammel, stirret lengselsfullt bak seg da vi gikk derfra. Hun gikk rett inn i en dame som mistet vesken sin på golvet. Jeg tok opp vesken og eldstemann sa unnskyld. Likevel ble vi møtt av et surt ansikt som glante anklagende på jenta mi.

Joda, det var dumt å gå framover og se seg bakover. Men unger er unger og et morsomt ballrom klarer man ikke slippe av syne sånn uten videre. Hva med å godta et beklager, smile og gå videre? Hva med å være litt grei?

Eller hva med den statusen på Facebook som fordømmer en mamma som skreik til ungen sin på butikken. I kommentarfeltet henger hylekoret seg på, og enstemmig stempler mammaen som udyktig.

Joda, sikkert verken pedagogisk eller riktig å skrike til ungen sin. Men kanskje det var en grunn til det? Hva vet vel hylekoret om bakgrunnen eller situasjonen i forkant. Hva med å gi rom for å feile. Hva med å være litt snill?

Dette blir mitt nyttårsløfte.

image

Kommentarer

kommentarer