Hva er viktig og riktig for deg?

Livet er skjørt. Jeg gråter med en sørgende familie. Den siste tidens hendelser har satt igang mange tanker og funderinger over livet. Hvilke verdier og fokus vi har. Og hva vi bruker tiden vår på.

Vi skal være topptrente foreldre som serverer hjemmelaget mat fra bunnen av til pedagogisk korrekt oppdratte barn med stilige fletter i håret. Vi skal male stuen lyseblå fordi det er trendfargen i år, mens vi mentalt forbereder oss på maratonløpet i helgen og det viktige møtet på jobb. Samtidig skal vi ha kvalitetslek med ungene, drikke alkoholfri vin med venner i designerspisestua og planlegge aktiv vinterferie med minst to toppturer og joggeturer i kult treningsantrekk.

Bloggeren treningsfrue ble intervjuet av et magasin om temaet trening: Hun sier: «du må prioritere trening. Hvis jeg har tid til det, med to gutter, fulltidsjobb, studier, blogging og en mann som jobber mye, så klarer alle det. Du er kun prioritering.»

Livet handler om prioritering. Jeg gjetter at denne treningsfrue har trening temmelig høyt opp på listen. Men det har også noen konsekvenser. Hun er ingen superkvinne, og hun har heller ikke flere timer i døgnet enn oss andre. Hvis hun rekker å trene hver dag, jobbe 8-16, studere på kveldstid, blogge og passe unger, så er noe som må nedprioriteres.

Men det er ikke det vi konsentrerer oss om. Vi ser, leser og imponeres. Vi misunner, ser opp til og gremmes over eget liv. Vi svømmer i dårlig samvittighet, stresser omkring og streber etter det alle andre tilsynelatende får til.

Men 75 % av Facebook sine brukere innrømmer juksing med innlegg for å få livene til å fremstå som mer spennende enn det i virkeligheten er. Jakten på det perfekte liv, det livet som vi publiserer i sosiale medier, er ikke realistisk. Det er umulig å klare alt, det går på bekostning av noe.

Vi trenger avbrekk i hverdagen slik at vi ikke hele tiden må prestere på andres premisser. Vi må prioritere på egne vegne, ikke alle andres.

Det skrelles ned til et spørsmål. Hva er viktig for meg?
Er det en time i sofaen med en unge i armkroken, eller er det å dekorere kjøkkenet med Omaggio-vaser i nøyaktig plassering og publisere på Instagram. Du får muligens et stort antall likes av mennesker der ute, men det seige kysset fra ungen tett inntil deg betyr likevel mer.

Kanskje har vi tid til begge deler. Denne gangen. Men ikke alltid.

Så sett deg ned. Gjør de prioritereringene som er viktig og riktig for deg. Slutt å sammenligne deg med Facebook, det stemmer ikke likevel. Bak den perfekte skiferien med de lykkelige barna, ligger det sutrete unger, brødskive med usunn nugatti, kanskje en kredittkortregning på hytta og mest sannsynlig slitne foreldre.

Nå skal jeg sette meg ned med ungene mine blant støvdotter og ubrukt treningstøy. Kanskje vi skal tegne, eller spille. Eller kanskje bare kjede oss. Men vi skal være sammen.

Ta godt vare på tiden og hverandre, livet er skjørt.

image

Kommentarer

kommentarer