Leggedags!

Noen som har tips til hvordan få unger i seng på lyse sommerkvelder?

Vi har tre barn som er forholdsvis følsomme for lite søvn. Muligens nedarvet etter mora. De er avhengig av nok søvn, og reagerer hver på sin måte når natta ikke har vart lenge nok. Eldstemann blir uforholdsmessig grinete, mellomste har på mystisk vis plutselige smerter på alle utenkelige steder og minstemann får en ufattelig sterk vilje som ikke er forhandelbar. En enkel dusj på en litt for sein kveld utarter seg stadig. Den ene sitter mest sannsynlig og gråter i et hjørne fordi hun ikke fikk dusje først. Den andre vrir seg rundt i akutte smerter fordi såpen svir. Sistemann, som selvfølgelig fikk viljen sin og dusjer først, er likevel misfornøyd fordi han ikke fikk skru på vannet.

Den magiske grensen for å oppnå tilfredse barn er søvn INNEN kl. 20.30. Ikke et sekund over.

Det er lettere sagt enn gjort. Uka starter som regel dårlig. Det burde være omvendt. Men helgens fravær av rutiner opprettholdes søndag kveld. Fullstendig på utur serveres middag klokka åtte, kveldsmat klokka ni, og kveldsstell innledes klokka ti.

Så går vi på med friskt mot. Mandag skal ungene i seng før åtte, for å ta igjen tapt søvn fra helgen. Det er bare det at mandag er FAU-møte. Og når mora er borte danser musene og musefar på bordet. Etter kveldsmat blir det tilslag på vafler. Når de søte små egentlig skulle sovet i sengene sine, slafser de vafler med sukker og syltetøy.

Tirsdag forsøker vi igjen. Klokka åtte er det tid for kveldsstell. Raskt og effektivt for en gangs skyld. Alle i seng i god tid før halv 9. Da har vi tid til å lese. Førstemann vil lese prinsessebok. Det vil ikke nummer to. Ikke nummer tre heller. De vil lese om henholdsvis Sabeltann og Dyreliv. Siden mora gikk hardt ut og bare skal lese en bok, bruker vi dyrebar tid på å krangle om hvilken bok. Det ender med høytlesning fra tre bøker. Prinsipper er til for å brytes, bare så dumt at det ikke blir gjort med en gang. Klokka passerer 21.45. Supert.

Onsdag kveld starter aldri bra. Deilig vær, det kryr av unger i nabolaget og latteren triller fra gata. Går til sengs 22.00.

Torsdag fortsetter finværet, men erfaringene fra gårsdagen huskes godt. Ungene kalles inn klokka 20.00. Men de er så sultne, så sultne. Kveldsmaten inntas på verandaen med utsikt til naboungen som hopper på trampolina. «Mamma, kan vi hoppe? Bare litt?»
Været er fortsatt fint, jeg har enda ikke scrolla meg gjennom dagens Instagram og har heller ikke spist opp sjokoladen jeg har gjemt bak puta. Svarer fraværende at de kan hoppe. Kveldsstell innledes 21.30. Oppdager at engelskleksa ikke er gjort. Klokka er over 22.30. Hører fortsatt eldstemann synge på rommet sitt.

Hjelp! Er det noen tips her som ikke innebærer å følge prinsippene?

image

Kommentarer

kommentarer