Hva har vi lært?

Man lærer så lenge man lever har jeg hørt. Istedet for å skrive minner fra ferien 2016, så tenkte jeg det var mer pedagogisk, sånn for egen del, å lage en liste over det vi har erfart og lært. Slik kan vi unngå å gjøre samme feil neste tur. I teorien ihvertfall.

Så hva har vi lært?

– Det viktigste først. Hvis ungen bak i bilen skriker desperat at han må på do, så må han det. Det hjelper ikke å svare beroligende at det er vanskelig å stoppe på spanske motorveier. Fulle urinblærer bryr seg lite om hissige sør-Europeere i oppjagede biler.

– Det er lurt å plassere fredsmegler mellom vepser på lange bilturer. Slik kunne vi fortsatt hatt rene skinnseter uten cola etter en diskusjon hvorvidt ekorn har klør eller ei.

– Det hadde også vært smart om sjåfør og GPS-Sunniva var synkrone hele veien. Og at medpassasjer foran ikke lot seg hisse eller stresse opp. På den måten ville vi bevart en avbalansert stemning i bilen på vei ut i et øde ørkenlandskap uten avkjøringsmuligheter, med bensinlampa lysende, etterhvert pipende i vilden sky.

image

– Bilferie er fint for voksne som har fått se og nyte imponerende havner i Hamburg, et fantastisk flott Lyon, ærverdige Avignon i Frankrike og Valencia by night. Vi har krysset av Rhinen, Rhone og Ebro. Alpene, Pyreneene og Sierra Nevada. Vi har passert og sett alle de fine stedene nedover Spanias solkyst. Benidorm, Alicante, Torrevieja, La Manga, Malaga og Marbella.
Ungene har sett doktor Proktors prompepulver på repeat.

image

– Vi har lært at en uke i sol og varme med gode venner er altfor lite. Vi har også lært at en uke med unnasluntring av rutiner er altfor lenge. Som når mammaen serverer potetgull til kveldsmat rundt midnatt og ungene blir sure og krever sjokolade i tillegg. Og donuts.

image

– To familier med 6 unger under 11 år har vi lært at oppleves, fremstår og er kaotisk.
Enten hjemme i leiligheten fordi seks unger i lek høres og ser ut som en barnehageavdeling.
Eller i dyreparken fordi seks unger vil se løvene samtidig gjennom den glassruta som ikke er dimensjonert for så mange. Og fordi alle vil gå først gjennom døra til lemurene, den døra som er viktig å holde stengt for at ingen lemurer skal smette ut.
Eller på restauranten når det skal organiseres, velges og bestilles mat til ti sultne, kravstore personer og en svett, ikke engelsktalende spanjol prøver å holde styr.

image

– Vi har lært at det går an å proppe i seg uhorvelig store mengder deilig mat. Uten skam. Spania har vanvittig mye god skinke å by på. Og tomater, melon, oliven og Cava. Scampi, svin og rødvin. Asparges, ost, brød og aioli.

image

 

image

– Vi har lært at reisefølget vårt påvirker badevaktene i negativ retning. Av uviss årsak. Etterhvert som dagene gikk ble det flere og flere forbudt-regler i bassenget. Det startet første dagen med mild irettesettelse fra livredder om ikke å hoppe fra kanten. Så ble det forbudt å balansere. Så fikk vi ikke lov til å gå på brua over bassenget. Ikke ta på den eller svømme under. Etterhvert fikk vi ikke lov til å kaste ball i bassenget. Det er mulig det var et feilkast litt hardt i hodet på eldstemann som gjorde utslaget. Siste dagen ble vi nektet å ha badeleker i bassenget. Han skulte bort på oss hele dagen, håpet på et avgjørende overtramp. El Presidentes svømmebassenganlegg får ikke besøk av oss igjen. Antakelig til badevaktenes store glede.

Før det ble ballforbud
Før det ble ballforbud

Ps takk for turen til den fantastiske familien vi reiste sammen med. Vi gjør det gjerne igjen, det har vi ihvertfall lært!

image

 

Kommentarer

kommentarer