Alt med måte

Vi satt rundt frokostbordet idag tidlig og hadde en interessant diskusjon vedrørende melk. Mellomste jenta påsto at hun ikke likte melk, jeg mente det motsatte. Mitt første argument «alle barn må drikke melk», ble raskt avfeid. Hun kjente mange navngitte personer som ikke drikker melk, derav kusine, venninne og mange på Netflix. Så prøvde jeg meg med at melk styrker muskler, men fikk da beskjed om at melk styrker SKJELETTET og at det gjorde også gulost og yoghurt. Nå mente jeg egentlig skjelettet selv også, men fikk lite gehør for det.

Siden egen argumentasjon åpenbart ikke holdt overfor viktigper’en, så måtte jeg framskaffe håndfaste bevis på hvorfor barn må drikke melk. For det må de jo? Så jeg googlet. Og hva finner jeg da?

image

image
Det er umulig for et vanlig menneske å forholde seg til informasjon, råd og veiledning på nettet. I den ene artikkelen hylles melk for alle de gode egenskapene, i neste artikkel viser ny forskning at melkedrikking kan føre til tidligere død. Hva svarer en melkeforkjemper til en vitebegjærlig, ikke-melkedrikkende 7-åring da?

Bestemte meg for å sjekke ut flere ting. Det hender vi spiser grøt med sukker og kanel. Det er mindre diskusjon rundt mengde kanel på grøten, enn mengde sukker, men jeg har hørt at kanel er veldig sunt og vil følgelig at de skal ha kanel på grøten. Et raskt googlesøk på kanel gjør meg minst like forvirret som melkesøket. Det flommer over av artikler med gode argumenter, både for og mot kanel.

image

 

 

image

Dette er tildels misvisende og skaper totalt kaos for en hardtarbeidende mamma-hjerne. En mamma-hjerne som er opptatt av å gjøre det beste for ungene sine til enhver tid. Eller, nesten til enhver tid. Det hender at vedkommende hjerne overbelastes og tar lettvinte løsninger uavhengig av hva som tilsynelatende er best.

Uansett. Slike motstridende artikler med for og mot finner jeg overalt. I det ene øyeblikket er trampoline den beste investeringen du kan gjøre for barns utvikling og motorikk. Neste dag advares det mot bruk av trampoline på grunn av alle skadene du kan pådra deg. Aaargh. Bli enige liksom.

Eller bli enige om kokosolje er sunt eller ikke. Jeg som trodde jeg hadde brukt penger på god helse da jeg kjøpte en liten, svindyr boks med kokosolje forrige dagen. Etterpå oppdager jeg denne:

image

Eller hva med alle artiklene som beskriver barneoppdragelse, prinsippfasthet eller søvnrutiner. Hvordan tilvenne barn å sove i egen seng, med tilhørende oppskrift på hvor ofte du skal gå inn til den gråtende ungen i innsovningssfasen. I neste øyeblikk så advarer forskere mot skrikekurer og forteller oss at vi kan ødelegge barna våre.

Jeg smøres inn med dårlig samvittighet fordi uansett hva og hvordan jeg gjør ting, finner jeg bedre argumentasjon på det motsatte.

Hva skal en stakkars forvirret forelder gjøre da. Lese seg opp på nettet, forsøke å finne det beste argumentet. Det må jeg isåfall gjøre i sofatiden mellom 22 og 23.30. Men da går det på bekostning av dyrebar tid sammen med reprise av Dag. Usikker om jeg er villig til det.

Tror jeg satser på en mellomløsning. En litt av alt. For å dempe samvittighetsgnaget som truer med å spise opp mammaselvfølelsen.

Alt med måte. Jepp. Alt med måte.
Er ikke det utrolig mye bedre å følge, enn å sverge til hippe kurer, smale kostholdsråd eller forskning med tvilsomme referanser.
Jeg kjører alt med måte, sammen med et hint av intuisjon, magefølelse og vanlig folkevett. Eller mamma-vett om du vil kalle det.

image

Kommentarer

kommentarer